Niektórzy, kupując nową lodówkę, mogą się zastanawiać, o czym informują oznaczenia znajdujące się na nalepkach przednich drzwi urządzenia.
Oprócz kwestii technicznych dochodzą też aspekty związane z parametrami estetycznymi – znaczenie ma tutaj kolor, wielkość lodówki, a także materiał wykończenia. W takim razie na co zwrócić uwagę, wybierając nowoczesne lodówki?
Nowoczesne urządzenia mają wiele przydatnych funkcji. Są to na przykład opcje wyposażenia, które umożliwiają wydłużenie czasu przechowywania żywności. Do takich rozwiązań zalicza się np. komora świeżości, szuflada z kontrolą wilgotności, filtr antybakteryjny czy wymuszona cyrkulacja powietrza.
W nowoczesnych lodówkach można też obniżyć zużycie energii za sprawą opcji wyposażenia nazywanej „wakacje”. Producenci dodają też do urządzeń specjalne dyspensery, które umożliwiają nalanie przefiltrowanej wody czy korzystanie z dozownika lodu w momencie, kiedy jest to potrzebne. Te ułatwienia są dodatkowo uzupełniane programami, którymi można sterować zdalnie lub z poziomu wbudowanego w lodówkę ekranu.
Żeby wybrać lodówkę z nowoczesnymi technologiami, warto też zwrócić uwagę na inne aspekty. Zalicza się do tego m.in. dostępna przestrzeń, a także układ kuchni. Lodówka powinna stanowić praktyczne uzupełnienie i wpasowywać się w dostępne miejsce.
Jednocześnie nie może utrudniać gotowania czy poruszania się po pomieszczeniu w momencie, kiedy znajduje się w nim kilka osób i jedna gotuje, a druga np. potrzebuje czegoś z wnętrza urządzenia.
Do odpowiedniego dopasowania urządzenia w kuchni przydadzą się wymiary takie jak: szerokość, wysokość i głębokość przestrzenii, w której umieści się lodówkę. Warto uwzględnić również ilość miejsca potrzebnego do otwarcia drzwi urządzenia. Należy też prawidłowo oszacować odległość od lodówki do pobliskiej wysepki kuchennej, jeśli akurat taka tam jest.
Na rynku są dostępne urządzenie o różnej konfiguracji. Popularnym wyborem są lodówki z drzwiami francuskimi, dzięki którym przechowywana żywność jest dostępna na poziomie oczu, a zamrażarka znajduje się poniżej. Górna część jest wtedy zamykana na dwoje drzwi, a dolna ma pojedynczą komorę na chłodziarkę, a także głębszą szufladę z zamrażarką.
Do wyboru jest też lodówka typu side-by-side. Zamrażarka w tym układzie znajduje się po lewej stronie, a lodówka po prawej. Prawdopodobnie najczęściej wybieraną odmianą jest urządzenie z przestrzenią na jedzenie u góry i zamrażalnikiem na dole. W takiej sytuacji największą pojemnością cechuje się komora chłodziarki.
Do nowoczesnych urządzeń pod względem konfiguracji zaliczają się też lodówki podblatowe. Są dostępne z odwracanymi drzwiami, a także strefami o regulowanej temperaturze i półkami odpornymi na rozlanie.
Mają w środku specjalnie wydzieloną przestrzeń, nad którą nie ma półek. Umożliwia to proste przechowywanie wina i piwa rzemieślniczego lub innych substancji, których obrócenie może wpłynąć negatywnie na walory smakowe i aromat.
Należy określić, jakie funkcje będą przydatne. Do najczęściej wybieranych zaliczają się, na przykład dozowniki wody i lodu. Sprawdzić mogą się też specjalistyczne rozwiązania z zakresu przechowywania, takie jak na przykład lodówki podblatowe, czy większe pojemniki w zamrażarce.
Zdj. główne: Obi – @pixel6propix/unsplash.com